Ideálna alternatíva pre celiatikov

Mrlík čílsky poznáte asi skôr pod názvom quinoa. Je označovaná aj ako pseudoobilnina, pretože aj napriek tomu, že v podstate ide o obilie, neobsahuje lepok. Preto je ideálnou voľbou pre ľudí, ktorý trpia celiakiou.

obilnina
 
Quinoa je právom označovaná za super potravinu. Obsahuje obrovské množstvo proteínov a  všetky pre telo potrebné esenciálne mastné kyseliny. Pritom sa jedná o jedinú rastlinu s touto vlastnosťou, pretože podobný obsah nájdeme iba v živočíšnych produktoch. Na rozdiel od nich, má však podstatne menej tuku. Nájdeme v nej taktež takmer všetky existujúce minerály a vitamíny skupiny B.
 
Super vlastnosti super potraviny
 

  • Podporuje tvorbu melatonínu, teda hormónu, ktorý je potrebný pre kvalitný spánok.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Podporuje tvorbu serotonínu, nazývaného i hormón šťastia. Preto zmierňuje stres a pomáha udržiavať našu psychiku v pokoji.
  • Zbavuje svaly nadbytočného horčíka.
  • Podporuje trávenie. Taktiež ho udržiava v tej správnej rovnováhe.
  • Má nízky glykemický index, preto je vhodnou potravinou pre diabetikov.
  • Neobsahuje lepok, preto si ju môžu dopriať aj ľudia s celiakiou.
  • Udržiava zdravé srdce aj cievy.
  • Napomáha udržiavaniu správnej hladiny cholesterolu v krvi.

 
 
Druhy
Poznáme tri rôzne druhy tejto super potraviny, a to bielu, červenú, alebo čiernu. Okrem toho sa však sem-tam, môžete stretnúť napríklad aj s ružovou, či žltou.
Biela:Má veľmi jemnú a nevýraznú chuť
Červená:Má jemne zemitú, niekedy ovocnú vôňu. Varením však svoju typickú farbu mierne stráca. Výhodou je, že i tepelne upravená, si dobre udržiava svoju konzistenciu. Preto sa hodí najmä do šalátov.
Čierna:aj po uvarení je o čosi chrumkavejšia, pretože tieto semená sú trošku tvrdšie. Má zemitú chuť a ani tepelnou úpravou nestráca svoju farbu. V skutočnosti ide o hybridnú odrodu.

semena
 
Ako si ju pripraviť
Quinou si môžete pripraviť viacerými spôsobmi. v prvom rade sa dá uvariť ako klasická ryža. Druhou možnosťou je jej vypukanie na panvici, podobne ako keď zo zrniečok kukurice pripravujete pukance. Viete ju však i rozmlieť a použiť ako náhradu obyčajnej múky, napríklad do koláčov, na zahustenie omáčok, či prípravu pečiva.

Previous post Typy ako stráviť dovolenku
Next post Londýnsky klub FC Chelsea určil sumu, za ktorú je ochotný predať Edena Hazarda