Na to, že dnes bežne kúpime rôzne náhrady klasickej múky, sme si už v podstate zvykli. Nájdu sa však stále i také produkty, ktoré nás môžu prekvapiť a väčšinou si nevieme predstaviť, čo by sme si z nich mohli pripraviť. Napríklad taká gaštanová múka. Na pultoch predajní na ňu asi nenarazíte príliš často. Pokiaľ by ste však mali to šťastie, určite obetujte pár eur a odneste si ju domov. je zdravá, chutná a vaše recepty skutočne ozvláštni.
Ako múku používať
Aj keď gaštanová múka patrí medzi nie príliš známe suroviny, nejedná sa o žiadnu novinku. Taký Taliani, ju poznali už v stredoveku. Pripravovali z nej cestoviny, pečivo, koláče, alebo ňou zahusťovali omáčky. Jej využitie bolo jednoducho rovnaké, ako pri múke klasickej. Z tejto informácie nám logicky vyplýva, že ju i my môžeme použiť všade tam, kde by sme použili obyčajnú múku.
Výhody gaštanovej múky
Gaštanová múka je výbornou alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na lepok, pretože ide o prirodzene bezlepkovú potravinu. Obsahuje veľmi málo tuku, dokonca menej ako orechy. Gaštany sú vo všeobecnosti veľmi dobrým zdrojom minerálov aj vitamínov.
Istou nevýhodou je vysoký glykemický index. Preto nie je vhodná hlavne pre diabetikov. pokiaľ držíte diétu, alebo sa snažíte stravovať tak, aby ste nepriberali, nemali by ste to s touto múkou taktiež preháňať, aj keď obsahuje málo tukov.
Kde múku kúpiť a za koľko
Ako sme spomenuli na začiatku, gaštanová múka nepatrí medzi bežné položky supermarketov. Najskôr ju zoženiete v špecializovaných predajniach so zdravou výživou, alebo obchodoch určených pre celiatikov. Druhou možnosťou sú samozrejme internetové obchody. Väčšinou sa predáva v menších baleniach, ktoré majú okolo dvestopäťdesiat gramov. Tieto si kúpite za približne tri eurá. O čosi väčšie balenie, okolo štyristo gramov stoja päť až šesť eur. záleží to samozrejme od konkrétneho predajcu a značky.